Chlebek do odrywania w wersji pikantnej to świetna propozycja na każdą imprezę w gronie rodziny i przyjaciół.
składniki:
  • 410g - Mąka pszenna uniwersalna typ 550
  • 246g (60%) - Ciepła woda
  • 12g (3%) - Olej
  • 12g (3%) - Cukier
  • 8g (2%) - Sól
  • 6g (1,5%) - Suche drożdże
farsz:
  • 50g - Masło
  • 2 łyżki - Pikantne przyprawy, granulowany czosnek
  • 2 łyżki - Starty żółty ser

Przesiej mąkę do miski, dodaj cukier, sól i drożdże. Dodaj wodę i wymieszaj dobrze składniki. Pozostaw na kilka minut, zagnieć, dodaj olej i zagnieć jeszcze raz. Pozostaw na pół godziny do wyrastania, przegnieć, pozostaw na kolejne pół godziny. Wyłóż na oprószoną stolnicę i rozpłaszcz delikatnie. Pozostaw przykryte na kilka minut, ponownie rozpłaszcz i rozwałkuj, uformuj kwadrat.

Roztop masło i wymieszaj z pikantnymi przyprawami i czosnkiem. Posmaruj masłem rozwałkowane ciasto, obsyp częścią startego sera żółtego. Rozkrój na 3 pasy i połóż pasy jeden na drugim, następnie wykrawaj kwadraty i przekładaj do foremki.

Pozostaw do wyrastania przez około 30-45 minut, nagrzej piekarnik do 200st.C. Przed włożeniem do piekarnika delikatnie obsyp pozostałym startym żółtym serem. Piecz około 30 minut.

Po upieczeniu wyjmij z foremki i ostudź na kratce.


Końcowy rozrost - jeszcze moment i chleb trafi do piekarnika

Chleb prezentuje się świetnie

Nie potrzeba noża, kromki łatwo oderwać

Chleb do odrywania - pikantny

poniedziałek, 8 lutego 2016 / Komentarzy: 1

Dzięki za przeczytanie wpisu "Chleb do odrywania - pikantny". Jeśli chcesz zostawić swój komentarz, sugestię lub masz pytanie zapraszam poniżej.


1 komentarz: