Pyszne bułki z ciasta chlebowego długo fermentującego w temperaturze pokojowej
składniki:
  • 400g - Mąka pszenna chlebowa typ 750
  • 200g - Mąka pszenna tortowa typ 450
  • 300g (50%) - Ciepła woda
  • 132g (22%) - Mleko
  • 18g (3%) - Cukier
  • 12g (2%) - Sól
  • 3g (0,5%) - Suche drożdże

Mąkę przesiej przez sito. Wsyp do miski i dodaj ciepłą wodę z mlekiem, zmieszaj i pozostaw na około 30 minut. Dodaj sól, cukier i drożdże i intensywnie wyrób, aby składniki się połączyły. Odstaw na kilka minut i ponownie wyrób. Pozostaw w misce pod przykryciem na około 6 godzin w temperaturze pokojowej. Na początku fermentacji trzeba ciasto oprószyć mąką i przebijać co około 30 minut - dwa trzy razy. Odgazowanie powoduje, że drożdże lepiej się rozwijają, a samo ciasto robi się silniejsze.

Po fermentacji wyłóż ciasto na oprószoną mąką stolnicę, rozpłaszcz delikatnie i podziel na 6 części. Uformuj wstępnie - rozpłaszcz, zwiń w rulony i roluj delikatnie. Uformowane w ten sposób wałki przełóż na oprószoną mąką deskę. Pozostaw na około 10 minut. Ponownie roluj wałki i zawiń w ostateczne kształty i układaj na wyłożonej papierem do pieczenia desce. Udekoruj pomidorkami koktajlowymi, oliwkami. Pozostaw na półtorej godziny w temperaturze pokojowej. Nagrzej piekarnik do temperatury 250st.C z blaszką, lub wcześniej jeśli z kamieniem do pizzy.

Spryskaj piec wodą aby wytworzyć parę, posmaruj bułki wodą z odrobiną mleka, oprósz solą gruboziarnistą i zsuń do do rozgrzanego piekarnika razem z papierem do pieczenia.

Piecz przez około 15-20 minut (dół + termoobieg) na półce 1/3 od dołu

Studź na kratce.


Akcenty z pomidorków koktajlowych i oliwek

Bułki możesz obsypać włoskimi przyprawami, oprószyć solą

Jeszcze chwila i do pieca

Bułki mają chrupiąca skórkę, przed podaniem możesz polać oliwą z oliwek

Podłużne bułki z ciasta chlebowego

czwartek, 4 lutego 2016 / Komentarzy: 0

Dzięki za przeczytanie wpisu "Podłużne bułki z ciasta chlebowego". Jeśli chcesz zostawić swój komentarz, sugestię lub masz pytanie zapraszam poniżej.


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza