Wspaniałe, tradycyjne obwarzanki krakowskie. Łatwe do przygotowania w domu - przepis na 12 szt
składniki:
  • 150g - Mąka pszenna chlebowa typ 750
  • 600g - Mąka pszenna uniwersalna typ 550
  • 375g (50%) - Ciepła woda
  • 20g (2,6%) - Masło w temp. pokojowej
  • 30g (4%) - Cukier
  • 11g (1,4%)- Sól
  • 8g (1%) - Drożdże suche
obwarzanie:
  • 2 łyżki - Cukier do obwarzania
  • 1 łyżeczka - Soda oczyszczona do obwarzania
dodatkowo:
  • posypki: mak, sezam, sól gruboziarnista...

Rozporządzeniem Unii Europejskiej "Obwarzanek krakowski" jest chronionym produktem regionalnym i tradycyjnym. Niniejszy przepis opracowałem właśnie na podstawie tego dokumentu. Mieszkam w Krakowie - wiem jak smakują obwarzanki, wykonane z tego przepisu są wyśmienite :)

Przesiej mąkę do miski, dodaj cukier, sól, drożdże i wymieszaj. Wlej ciepłą wodę i wymieszaj składniki, pozostaw kilka min. Dodaj masło i wyrób dobrze. Pozostaw na około godzinę do fermentacji w temperaturze pokojowej raz przebijając po 30 minutach.

Wyjmij z miski na stolnicę, rozpłaszcz i uformuj wstępnie w kwadrat, okryj i pozostaw na kolejne 15 min. Rozpłaszcz jeszcze bardziej i odcinaj paski i odkładaj na drugą stolnicę. Możesz dzielić na pół, potem połowy na pół itd... pasków powinno wyjść 24.

Pierwsze odłożone paski powinny być już odprężone, weź dwa, połóż jeden na drugim i delikatnie skręć, następnie zawiń w kółeczko i sklej końce wodą. Uformowane obwarzanki odkładaj na oprószoną stolnicę.

W dużej patelni zagotuj wodę z cukrem i sodą. Kładź obwarzanki na gotującą się wodę i obwarzaj po około 15-20 sekund z każdej strony. Gdy pierwsze obwarzanki będą się odsączać na kratce, obwarzaj następne.

Przygotuj posypki na talerzach - mak, sezam, sól gruboziarnista, chia, siemię lniane, albo miks. Po odsączeniu każdy obwarzanek wciśnij krawędzią w posypkę i przełóż na deskę wyłożoną papierem do pieczenia - powinno się zmieścić 6 szt.

Nagrzej piec do 220st.C (dół + termoobieg). Piecz przez 12-15 minut do zrumienienia. W tym czasie obwarzaj drugą partię

Posmaruj wodą i studź na kratce


Paski ciasta gotowe do zwijania

Garowanie uformowanych obwarzanków

Obwarzanie po trzy na raz

Po obwarzaniu - obsypane nasionami chia

Po obwarzaniu - obsypane sezamem

Wypieczone na złoto prezentują się wspaniale.

Gotowe do schrupania, smacznego! :)

Tradycyjne obwarzanki krakowskie

sobota, 6 lutego 2016 / Komentarzy: 5

Dzięki za przeczytanie wpisu "Tradycyjne obwarzanki krakowskie". Jeśli chcesz zostawić swój komentarz, sugestię lub masz pytanie zapraszam poniżej.


5 komentarzy:

  1. Uwielbiam krakowskie obwarzanki :) Za każdym razem, gdy jestem w Krakowie, przywożę spory zapasik, który w mig się kurczy za sprawą rodzinki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis fantastyczny.Śmiało rzeknę że lepszy od orygonału.Dzi€ki za pyszotę

    OdpowiedzUsuń
  3. "Rozporządzeniem Unii Europejskiej(...)", czyli już nie "obwarzanek krakowski" tylko "Unioobwarzanek według rozporządzenia" :D Przepis wypróbuję na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny przepis na ciasto! Nie radzę sobie z tymi paskami, ale z wałeczków też wychodzą.

    OdpowiedzUsuń