Puszysta i delikatna chałka z delikatnie chrupiącą kruszonką. Mleczno-maślano-waniliowa radość. Wyśmienita na każdą okazję i bez okazji :)
składniki:
  • 500g - Mąka pszenna uniwersalna typ 550
  • 210g (42%) - Ciepłe mleko
  • 1 szt ~30g (6%) Białko jaj (średnie)
  • 2 szt ~40g (8%) Żółtko jaj (średnie)
  • 60g (12%) - Masło
  • 60g (12%) - Cukier drobny
  • 20g (4%) - Cukier waniliowy
  • 2g (0,4%) - Sól
  • 9g (1,8%) - Suche drożdże
Kruszonka:
  • 2 łyżki - Mąka pszenna uniwersalna typ 550
  • 1 łyżka - Zimne masło
  • 1 łyżka - Cukier

Wyjmij wcześniej masło i jaja z lodówki. Zagrzej delikatnie mleko. W odrobinie ciepłego mleka rozpuść drożdże.

W pozostałym mleku rozpuść cukier, cukier waniliowy i sól. Przesiej mąkę do miski, wlej mleko z cukrem i solą, rozpuszczone drożdże, dodaj dwa żółtka i jedno białko. Drugie białko pozostaw do smarowania. Wymieszaj i zostaw na około 10 minut. Następnie wyrób kilka minut i odstaw na kolejne 5 minut. Dodaj miękkie masło i wyrób bardzo dokładnie. Pozostaw w misce do wyrastania na około półtorej godziny - przebijając dwukrotnie, co 30 minut.

Wyjmij z miski i podziel na 3 równe części, formuj wstępnie wałki, pozostaw na 5 minut. Formuj coraz dłuższe wałki, i znów pozostaw na 5 minut. Zapleć jak warkocz i zostaw na desce (wyłożonej papierem do pieczenia) do ostatecznego wyrastania na około godzinę.

Przygotuj kruszonkę - zimne masło poszatkuj z mąką i cukrem jak na ciasto kruche, lekko wyrób na jednolitą masę, oprósz mąką i rozkrusz w dłoniach albo nożem do kruchego na drobne kawałki. Możesz też przygotować ciasto wcześniej i schłodzić je w lodówce, następnie zetrzeć na tarce.

Posmaruj chałkę pół na pół białkiem z wodą i obsyp kruszonką. Zsuń do rozgrzanego piekarnika.

Piecz w 190st.C (dół + termoobieg) przez około 25-30 minut.

Studź na kratce.


Po ostatnim wyrastaniu w misce

Przygotowane do dzielenia na 3 kęsy, formowania w wałki i zaplatania

Chałka upieczona na złoto... masło i dżemik już nie mogą się doczekać :)

Wystudzona chałka kroi się bez problemów na kanapki...

...w plenerze można odrywać kawałki i moczyć w ulubionym dżemie

Chałka i dżem morelowy - wspaniałe połączenie

Z masełkiem i miodem :)

Pyszna chałka z kruszonką

piątek, 5 lutego 2016 / Komentarzy: 0

Dzięki za przeczytanie wpisu "Pyszna chałka z kruszonką". Jeśli chcesz zostawić swój komentarz, sugestię lub masz pytanie zapraszam poniżej.


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza