Jeden z prostszych do wykonania domowych wypieków. Jest smaczny zarówno zaraz po upieczeniu jak i na drugi -trzeci dzień.
składniki:
- 210g - Mąka pszenna uniwersalna typ 550
- 210g - Mąka pszenna chlebowa typ 750
- 273g (65%) - Serwatka
- 15g (3,55%) - Olej roślinny
- 20g (4,8%) - Cukier
- 8g (1,9%) - Sól
- 6g (1,43%) - Suche drożdże
Niniejszy przepis został doceniony przez Jury "Akademii Smaku" Bosch - w edycji "Pieczywo na warsztacie!" wygrałem udział w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez Tomasza Jakubiaka, Tomasza Lacha i Katarzynę Glinkę :)
Zagrzej serwatkę do około 40st.C. Do miski przesiej mąkę, dodaj suche składniki: cukier, sól i drożdże, wymieszaj je łyżką. Dodaj serwatkę, wymieszaj i pozostaw na 5 minut. Zagnieć ciasto kilka minut i pozostaw na kolejne 5 minut. Dodaj olej i wyrób bardzo dobrze ostatni raz.
Pozostaw w misce na około 1 godzinę do fermentacji, ale gdy ciasto nieco podrośnie po ok. 30 min oprósz mąką i przebij je - odgazuj. Po godzinie wyłóż na oprószoną mąką stolnicę i delikatnie rozpłaszcz mniej więcej w kwadrat. Zwiń w rulon lekko ściskając. Przełóż do wysmarowanej masłem foremki. Pozostaw do końcowego rozrostu na około godzinę w temperaturze pokojowej.
Nagrzej piekarnik do około 200st.C (dół + termoobieg). Wierzch ciasta posmaruj roztworem pół na pół woda z serwatką, połóż wzorzystą serwetę i za pomocą małego sitka oprósz ciasto mąką. Delikatnie odklej serwetę i włóż ciasto do pieca.
Piecz około 30-35 minut.
Wyłącz piekarnik, wyjmij chleb z foremki, przełóż na kratkę i wstaw go z powrotem do uchylonego piekarnika, aby studził się powoli.
Używam serwatki po domowej mozzarelli.
Wzór z mąki w powiększeniu
Im bardziej wzorzysta serweta tym chleb piękniejszy
Masło którym wysmarowałem foremkę nadaje złocisty kolor boków i spodu bochenka
Fotorelację z warsztatów "Pieczywo na warsztacie!" znajdziesz na facebookowym profilu Bosch
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz