
Domowa pizza na cieście z dodatkiem mąki razowej. Idealna propozycja na Międzynarodowy Dzień Pizzy który obchodzimy 9 lutego.
składniki:
- 115g - Mąka pszenna razowa typ 1850
- 115g - Mąka pszenna uniwersalna typ 550
- 140g (61%) - Ciepła woda
- 3g (1,5%) - Olej
- 3g (1,5%) - Cukier
- 5g (2%) - Sól
- 4g (1,8%) - Suche drożdże
- sos, mozzarella, papryka, salami, inne ulubione...
Składniki przeliczone są na jedną pizzę ~32cm
Do mąki dodaj cukier, sól i suche drożdże. Wlej ciepłą wodę i wymieszaj składniki. Pozostaw na kilka minut, następnie zagnieć i znów pozostaw na kilka minut. Dodaj olej i porządnie zagnieć ciasto. Pozostaw do wyrastania w temperaturze pokojowej, po pół godzinie przegnieć ciasto aby je odgazować. Pozostaw na kolejne pół godziny, ewentualnie dłużej. Wyłóż ciasto na oprószoną stolnicę i rozpłaszcz, przykryj i pozostaw na kilka minut.
Rozgrzej piekarnik do 250st.C. Podsyp ciasto mąką i rozpłaszcz je jeszcze bardziej, użyj wałka aby było dość cienkie. Przełóż na oprószoną łopatę do pizzy, nałóż sos, ser i ulubione dodatki. Piecz około 12-15 minut, lub dłużej. Delikatna mozzarella może się zbyt mocno spiec. W razie potrzeby obniż temperaturę, wyłącz termoobieg, lub przykryj wierzch folią aluminiową
Mozzarellę można kupić zarówno w woreczkach, jak i w kawałku na wagę. Można też zrobić ser samemu ze świeżego mleka.

Jeszcze tyko pokroić i dodać paprykę
Krótki film - ostatnie sekundy w piekarniku

Ostatnie sekundy w piekarniku

Mozzarella doskonale się ciągnie jeśli jest jej dość sporo na pizzy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz