Wspaniałe, tradycyjne obwarzanki krakowskie. Łatwe do przygotowania w domu - przepis na 12 szt
składniki:
- 150g - Mąka pszenna chlebowa typ 750
- 600g - Mąka pszenna uniwersalna typ 550
- 375g (50%) - Ciepła woda
- 20g (2,6%) - Masło w temp. pokojowej
- 30g (4%) - Cukier
- 11g (1,4%)- Sól
- 8g (1%) - Drożdże suche
- 2 łyżki - Cukier do obwarzania
- 1 łyżeczka - Soda oczyszczona do obwarzania
- posypki: mak, sezam, sól gruboziarnista...
Rozporządzeniem Unii Europejskiej "Obwarzanek krakowski" jest chronionym produktem regionalnym i tradycyjnym. Niniejszy przepis opracowałem właśnie na podstawie tego dokumentu. Mieszkam w Krakowie - wiem jak smakują obwarzanki, wykonane z tego przepisu są wyśmienite :)
Przesiej mąkę do miski, dodaj cukier, sól, drożdże i wymieszaj. Wlej ciepłą wodę i wymieszaj składniki, pozostaw kilka min. Dodaj masło i wyrób dobrze. Pozostaw na około godzinę do fermentacji w temperaturze pokojowej raz przebijając po 30 minutach.
Wyjmij z miski na stolnicę, rozpłaszcz i uformuj wstępnie w kwadrat, okryj i pozostaw na kolejne 15 min. Rozpłaszcz jeszcze bardziej i odcinaj paski i odkładaj na drugą stolnicę. Możesz dzielić na pół, potem połowy na pół itd... pasków powinno wyjść 24.
Pierwsze odłożone paski powinny być już odprężone, weź dwa, połóż jeden na drugim i delikatnie skręć, następnie zawiń w kółeczko i sklej końce wodą. Uformowane obwarzanki odkładaj na oprószoną stolnicę.
W dużej patelni zagotuj wodę z cukrem i sodą. Kładź obwarzanki na gotującą się wodę i obwarzaj po około 15-20 sekund z każdej strony. Gdy pierwsze obwarzanki będą się odsączać na kratce, obwarzaj następne.
Przygotuj posypki na talerzach - mak, sezam, sól gruboziarnista, chia, siemię lniane, albo miks. Po odsączeniu każdy obwarzanek wciśnij krawędzią w posypkę i przełóż na deskę wyłożoną papierem do pieczenia - powinno się zmieścić 6 szt.
Nagrzej piec do 220st.C (dół + termoobieg). Piecz przez 12-15 minut do zrumienienia. W tym czasie obwarzaj drugą partię
Posmaruj wodą i studź na kratce
Paski ciasta gotowe do zwijania
Garowanie uformowanych obwarzanków
Obwarzanie po trzy na raz
Po obwarzaniu - obsypane nasionami chia
Po obwarzaniu - obsypane sezamem
Wypieczone na złoto prezentują się wspaniale.
Gotowe do schrupania, smacznego! :)
Uwielbiam krakowskie obwarzanki :) Za każdym razem, gdy jestem w Krakowie, przywożę spory zapasik, który w mig się kurczy za sprawą rodzinki.
OdpowiedzUsuńObwarzanki mają swój urok :)
UsuńPrzepis fantastyczny.Śmiało rzeknę że lepszy od orygonału.Dzi€ki za pyszotę
OdpowiedzUsuń"Rozporządzeniem Unii Europejskiej(...)", czyli już nie "obwarzanek krakowski" tylko "Unioobwarzanek według rozporządzenia" :D Przepis wypróbuję na pewno :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis na ciasto! Nie radzę sobie z tymi paskami, ale z wałeczków też wychodzą.
OdpowiedzUsuń