Chlebek do odrywania w wersji pikantnej to świetna propozycja na każdą imprezę w gronie rodziny i przyjaciół.
składniki:
- 410g - Mąka pszenna uniwersalna typ 550
- 246g (60%) - Ciepła woda
- 12g (3%) - Olej
- 12g (3%) - Cukier
- 8g (2%) - Sól
- 6g (1,5%) - Suche drożdże
- 50g - Masło
- 2 łyżki - Pikantne przyprawy, granulowany czosnek
- 2 łyżki - Starty żółty ser
Przesiej mąkę do miski, dodaj cukier, sól i drożdże. Dodaj wodę i wymieszaj dobrze składniki. Pozostaw na kilka minut, zagnieć, dodaj olej i zagnieć jeszcze raz. Pozostaw na pół godziny do wyrastania, przegnieć, pozostaw na kolejne pół godziny. Wyłóż na oprószoną stolnicę i rozpłaszcz delikatnie. Pozostaw przykryte na kilka minut, ponownie rozpłaszcz i rozwałkuj, uformuj kwadrat.
Roztop masło i wymieszaj z pikantnymi przyprawami i czosnkiem. Posmaruj masłem rozwałkowane ciasto, obsyp częścią startego sera żółtego. Rozkrój na 3 pasy i połóż pasy jeden na drugim, następnie wykrawaj kwadraty i przekładaj do foremki.
Pozostaw do wyrastania przez około 30-45 minut, nagrzej piekarnik do 200st.C. Przed włożeniem do piekarnika delikatnie obsyp pozostałym startym żółtym serem. Piecz około 30 minut.
Po upieczeniu wyjmij z foremki i ostudź na kratce.
Końcowy rozrost - jeszcze moment i chleb trafi do piekarnika
Chleb prezentuje się świetnie
Nie potrzeba noża, kromki łatwo oderwać
Fantastyczny! Dziękuję za precyzyjny przepis.
OdpowiedzUsuń