Puszysta i delikatna chałka z delikatnie chrupiącą kruszonką. Mleczno-maślano-waniliowa radość. Wyśmienita na każdą okazję i bez okazji :)
składniki:
- 500g - Mąka pszenna uniwersalna typ 550
- 210g (42%) - Ciepłe mleko
- 1 szt ~30g (6%) Białko jaj (średnie)
- 2 szt ~40g (8%) Żółtko jaj (średnie)
- 60g (12%) - Masło
- 60g (12%) - Cukier drobny
- 20g (4%) - Cukier waniliowy
- 2g (0,4%) - Sól
- 9g (1,8%) - Suche drożdże
- 2 łyżki - Mąka pszenna uniwersalna typ 550
- 1 łyżka - Zimne masło
- 1 łyżka - Cukier
Wyjmij wcześniej masło i jaja z lodówki. Zagrzej delikatnie mleko. W odrobinie ciepłego mleka rozpuść drożdże.
W pozostałym mleku rozpuść cukier, cukier waniliowy i sól. Przesiej mąkę do miski, wlej mleko z cukrem i solą, rozpuszczone drożdże, dodaj dwa żółtka i jedno białko. Drugie białko pozostaw do smarowania. Wymieszaj i zostaw na około 10 minut. Następnie wyrób kilka minut i odstaw na kolejne 5 minut. Dodaj miękkie masło i wyrób bardzo dokładnie. Pozostaw w misce do wyrastania na około półtorej godziny - przebijając dwukrotnie, co 30 minut.
Wyjmij z miski i podziel na 3 równe części, formuj wstępnie wałki, pozostaw na 5 minut. Formuj coraz dłuższe wałki, i znów pozostaw na 5 minut. Zapleć jak warkocz i zostaw na desce (wyłożonej papierem do pieczenia) do ostatecznego wyrastania na około godzinę.
Przygotuj kruszonkę - zimne masło poszatkuj z mąką i cukrem jak na ciasto kruche, lekko wyrób na jednolitą masę, oprósz mąką i rozkrusz w dłoniach albo nożem do kruchego na drobne kawałki. Możesz też przygotować ciasto wcześniej i schłodzić je w lodówce, następnie zetrzeć na tarce.
Posmaruj chałkę pół na pół białkiem z wodą i obsyp kruszonką. Zsuń do rozgrzanego piekarnika.
Piecz w 190st.C (dół + termoobieg) przez około 25-30 minut.
Studź na kratce.
Po ostatnim wyrastaniu w misce
Przygotowane do dzielenia na 3 kęsy, formowania w wałki i zaplatania
Chałka upieczona na złoto... masło i dżemik już nie mogą się doczekać :)
Wystudzona chałka kroi się bez problemów na kanapki...
...w plenerze można odrywać kawałki i moczyć w ulubionym dżemie
Chałka i dżem morelowy - wspaniałe połączenie
Z masełkiem i miodem :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz